Skolk är ett problem!

Terri Herrera Eriksson ifrågasätter på Aftonbladet Wendela om skolk är ett problem. Detta med anledning om tidigare utspel där Jan Björklund presenterar att skolk ska skrivas in i betygen (Aftonbladet, SvD, DN). Hon tar sig själv som exempel och menar att det gått bra för henne och att hon inte hade fått jobb på en radiokanal om det inte varit för hennes kunskaper i popmusik som hon tillägnat sig under tiden hon skolkade.

Dylika korkade inlägg gör mig arg. Eriksson använder sig själv som exempel och säger alltså indirekt att de kunskaper ungdomar tillägnar sig på sin fritid i de flesta fall kan leda till ett yrke. Så är naturligtvis inte fallet. Alla kan inte få jobb på en radiostation. Men Eriksson är inte ensam i sin argumentation. Många kändisar och överlevare argumenterar på samma sätt.

Men sannolikheten är fasen så mycket större att lyckas genom att utbilda sig än att glida på fram på en räkmacka med hjälp av popkunskaper. Få människor klarar av att skola sig själva fram till ett yrke. Artikelförfattaren är bara att gratulera.

Hur många läkare med specialistkompetens går det på varje musikaliskt stjärnskott? Läkaren kan mycket väl tjäna 50 000 eller mer i månaden. Vad tjänar en idolstjärna under den korta tid hon brinner? Jag vill påstå att största delen av eleverna i våra skolor har mental kapacitet att lyckas som läkare, ingenjör och jurist. Det gäller bara att bestämma sig och vara ihärdig. Men var är de förebilderna?

Att skriva att skolk inte är ett problem och locka med kändisyrken är att luras. Vore det inte bättre att, i dessa materialistiska tider, berätta att som läkare eller jurist kommer du att kunna ha råd med en juste villa, två helt okej bilar, familj och några utlandsresor om året. Sen är det ju fritt fram att frammana extatiska toner från elguran i ett lokalt rockband eller snöa in på musik.

Uppdaterat

Ny teknik har en artikel om hur bröderna Thomas och Staffan Kjellberg vann två miljoner kronor i en tävling som handlade om att utveckla program till Googles nya mobilplattform Android. Den nyheten finns inte representerad hos Aftonbladet över huvud taget. Är inte det bättre drömmar att plantera hos ungdomarna än drömmen om att skolka sig till jobb?

Uppdaterat 2

För att stödja mitt inlägg har jag grävt fram en gammal artikel från DN från 2004 där en rapport från Stockholms stads utredningsförvaltning citeras. Artikelrubriken lyder kort och gott: Skolk ökar risken för kriminalitet

Uppdaterat 3

Ännu en förebild att lyfta fram: Sir Jonathan Ive. Apples chefdesigner som nu också blivit hedersdoktor vid Göteborgs universitet. En man som med hjälp av tekniska kunskaper och en gudabenådad stilkänsla påverkat samtidens design mer än någon annan nu levande människa. Ive har lite rockstjärnestatus i nördkretsar, men borde ha det i bredare befolkningslager.

Uppdaterat 4

Ny teknik skriver om att KTH anlitar kändisar för att locka studenter till sina utbildningar. Bra initiativ!

2 reaktioner till “Skolk är ett problem!”

  1. Instämmer 100%!
    Tyvärr finns det alltför få förebilder för unga som visar att det lönar sig att plugga (både ekonomiskt och för att få ett intressantare jobb).
    I dagens jantelagstyrda samhälle ska man vara medelmåttig och ”cool”, inte ambitiös och vilja göra något av sitt liv. Undantaget om man vill bli popstjärna, då får man vara ambitiös, men samtidigt måste man ju vara riktigt cool så det väger väl upp…
    Det finns en väldigt tråkig inställning i media och även bland ”dagens” föräldrar att ”åh, vad det var jobbigt i skolan!”. ”Och speciellt matte, gu’ va’ jobbigt det var…” Det stärker ju inte direkt självförtroende och motivation för skolbarn & -ungdomar direkt!
    En lösning måste vara bättre samarbete mellan skolan och yrkeslivet så att skolelever får en bättre inblick i vad olika yrken innebär!!! T.ex. att ett tekniskt yrke oftast inte innebär att sitta ensam i ett hörn och programmera en maskin.
    Jobbar själv som konstruktör i bilbranschen – och måste medge att jag hade t.o.m. under 1:a året på högskolan skrämmande lite aning om vad en ingenjör verkligen jobbar med…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.